Мої перші силові тренування. З чого я почав?

• Автор теми Автор теми Sloboda
  • Дата створення Дата створення

Sloboda

Administrator
Команда форуму
02.07.26
16
0
1

Balance.png

Мої перші силові тренування. З чого я почав​

Минуло вже 68 днів відтоді, як я розпочав свій шлях до змін. За цей час мені вдалося знизити вагу зі 117 кг до 105,7 кг, змінити харчові звички та зрозуміти одну просту річ — без фізичної активності цей шлях буде неповним.

Саме тому через 48 днів після початку схуднення я вирішив поступово додати силові тренування.

Я не став одразу купувати абонемент у тренажерний зал чи шукати складні програми. Постійні відрядження протягом року все одно не дозволили б мені займатися регулярно. Саме тому я вирішив почати з того, що можу виконувати будь-де — вдома або у відрядженні.

На цьому етапі я поставив перед собою чітку ціль — схуднути без втрати м'язової маси, максимально безпечно для організму та підготувати себе до повноцінних тренувань у тренажерному залі. Я розумію, що це процес не одного місяця, тому не намагаюся форсувати події.

Свої нинішні тренування я сприймаю як підготовку до зими. Саме тоді мої відрядження закінчаться, і я планую перейти до регулярних занять у тренажерному залі. Але робити це хочу обов'язково під керівництвом тренера. Я вважаю, що на початковому етапі правильна техніка виконання вправ набагато важливіша, ніж робочі ваги чи кількість вправ. До цього моменту я хочу підійти вже зі сформованою звичкою тренуватися, певною фізичною базою та підготовленим до більших навантажень організмом.

Мій підхід​

Я вирішив займатися силовими вправами через день.

Перед будь-якою фізичною активністю я обов'язково роблю коротку розминку. Неважливо, чи цього дня в мене силове тренування, чи просто прогулянка — кілька хвилин на підготовку суглобів, зв'язок і м'язів уже стали щоденною звичкою.

У дні без силового тренування я проходжу 8 000–10 000 кроків.

При цьому прогулянка залишається навіть у дні силових тренувань. Якщо дозволяє час, після вправ я також виходжу пройтися.

Таким чином зараз моя базова схема виглядає так:
  • Щодня — коротка розминка.
  • Через день — силове тренування.
  • Щодня — прогулянка (ціль — 8 000–10 000 кроків).
Такий режим виявився комфортним, а головне — його легко дотримуватися як удома, так і під час відряджень.

Моє перше тренування​

На самому початку моя програма складалася лише з трьох вправ.

Віджимання я виконую через тренування: один раз із вузьким хватом, роблячи акцент на трицепс, наступне тренування — із ширшим хватом, щоб більше навантажити грудні м'язи.

Також виконую:
  • Віджимання — 3×8
  • Планку — 3×35 секунд
  • Присідання — 3×15
Через 18 днів регулярних тренувань я додав ще одну вправу — стійку на руках біля стіни (3×15 секунд).

Вчора я вперше спеціально засік час. Виконання всіх чотирьох вправ зайняло приблизно 30 хвилин.

Наступне тренування вже планую проводити з використанням додатка Strong, який я нещодавно налаштував. Це дозволить максимально точно фіксувати тривалість тренувань, підходи, повторення та поступовий прогрес.

Чому саме ці вправи?​

Я свідомо обрав вправи з власною вагою.

Їх можна виконувати практично будь-де, вони не потребують спеціального обладнання і чудово підходять для повернення до фізичної активності після довгої перерви.

Особливо для мене було важливо, щоб програму можна було виконувати не лише вдома, а й під час відряджень. Це значно зменшує кількість причин пропустити тренування.

Не лише тренування​

Я швидко зрозумів, що самих тренувань недостатньо.

Паралельно я постійно аналізую своє харчування за допомогою додатку Таблиця калорійності, контролюю кількість спожитих калорій, підтримую необхідну норму білка та стежу за загальним балансом спожитих і витрачених калорій протягом дня. Більш детально про КБЖВ можете почитати ось в цьому дописі: Як розрахувати калорії для схуднення або набору маси? Логіка, яку варто зрозуміти!

Звісно, це лише перші кроки. Не все виходить одразу, іноді доводиться вчитися на власних помилках. Але головне — процес рухається вперед. З кожним тижнем я дедалі краще розумію свій організм та формую нові звички.

Головне — регулярність​

Я не ставив собі за мету тренуватися до повного виснаження.
Не ганявся за рекордами.
Не намагався виконати максимум повторень.
Моя задача була набагато простіша — не пропускати тренування.
Саме регулярність, а не максимальне навантаження, зараз є моїм головним пріоритетом.

Що далі?​

Поступово я планую розширювати програму. Найближчим часом хочу додати вис на турніку для зміцнення хвата, плечового пояса та спини.

Єдина складність — у відрядженнях ще потрібно знайти турнік, тому поки що думаю, як зробити цю вправу такою ж регулярною, як і всі інші.

Також планую придбати розбірні гантелі. Вони дозволять частково компенсувати відсутність турніка під час відряджень, а також поступово урізноманітнювати програму новими вправами. Це дасть можливість краще навантажувати ті групи м'язів, які зараз майже не працюють або отримують недостатнє навантаження.

Я не хочу різко ускладнювати тренування. Моє завдання зараз — не зібрати якомога більше вправ, а поступово будувати систему.

Якщо ще кілька місяців тому моєю метою було просто схуднути, то зараз я вже поступово вибудовую систему фізичної активності. Щоденна розминка, регулярні прогулянки, силові тренування через день, контроль харчування, достатня кількість білка та поступове збільшення навантаження — саме так крок за кроком я рухаюсь до своєї мети.

Моя головна ціль залишається незмінною — схуднути без втрати м'язової маси, максимально безпечно для організму, а також підготувати себе до регулярних занять у тренажерному залі вже цієї зими, де планую тренуватися разом із тренером.

P.S. Ця стаття не є рекомендацією чи готовою програмою тренувань. Це лише мій особистий досвід і фіксація перших кроків!

Якщо у вас вже є досвід у тренуваннях або ви помітили, що я десь припускаюся помилки чи щось можна зробити краще — обов'язково напишіть про це в коментарях. Я буду дуже вам вдячний за участь і корисні поради!

Останнє редагування:
Вчора трохи оновив свій комплекс силових вправ. Поступово збільшую навантаження, без поспіху, орієнтуючись на власні відчуття.

💪 Віджимання — 3×10 (чергую вузький та широкий хват)
🟩 Планка — 3×35 с
🦵 Присідання — 3×20
👐 Вис на турніку — 3×10 с (поки що з частковою опорою ногами)
🤸 Стійка на руках біля стіни — 3×20 с

Поки що залишаю цей комплекс без змін. Планую виконати його кілька тижнів, а вже потім, якщо буде запас, поступово збільшувати навантаження.