Вступ: початок без ілюзій
Скільки разів я сам відкладав зміни до «понеділка», чекаючи, поки звільниться графік, з’являться гроші на тренера чи час для ідеального контейнерного харчування. Реальність виявилася простішою: ідеальний момент не настає ніколи.
Коли я стартував 14 квітня 2026 року з вагою 115 кг, у мене не було чіткого плану, виточеного меню чи розуміння фізіології. Я просто вирішив діяти за принципом: «роби хоч щось і дивись на результат».
За три з половиною місяці вдалося дійти до 101,5 кг — не в затишних домашніх умовах, а прямо в дорозі, між нічними змінами, польовими виїздами та робочим виснаженням.
Ця стаття — не інструкція для інших і не спроба когось навчити. Це мій власний сухий залишок і нагадування самому собі про те, як звичайний хаотичний порив поступово перетворився на систему, яка працює навіть у форс-мажорних умовах.
Етап 1. Інтуїтивний стартовий ривок — квітень–травень
Динаміка: зі 115,0 кг до приблизно 106 кг.
На самому початку рішення було просте: діяти з тим, що є під рукою. Я не будував складних схем — просто прибрав з раціону відверте сміття: солодке, фастфуд, майонезні соуси — і намагався тримати базову активність.
Що відбулося: тіло відреагувало досить швидко. На графіку це виглядало як стрімке піке вниз — за перші тижні пішло близько 8–9 кг.
Моя помилка в оцінці: більша частина цієї ваги була не жиром. Значну роль відіграли вода, глікоген та зміни вмісту їжі в організмі.
Головний висновок етапу: дії «на відчуттях» чудово дали перший поштовх, але коли первинний ефект минув, прогрес сповільнився. Без вимірюваних параметрів я опинився в глухому куті.
Етап 2. Перехід на метрики та аналітику — червень–липень
Динаміка: приблизно зі 106 кг до 101,5 кг.
Коли інтуїтивний прогрес вичерпався, я змінив підхід і зробив процес максимально прозорим для самого себе.
Контроль калоражу та дефіциту.
Я почав вести щоденник харчування з орієнтиром близько 2200 ккал на день. Навіть коли їм у їдальнях чи в дорозі, де неможливо точно визначити кількість олії або вагу порції, сам факт обліку допомагає триматися в заданих межах.
Норма білка.
Орієнтир — 150+ г білка на день. Через відрядження та виснажливий графік силові тренування довелося тимчасово поставити на паузу, щоб не додавати організму зайвого навантаження.
У цей період контроль білка став для мене одним із головних інструментів підтримки м’язової маси під час дефіциту.
Водний баланс.
Орієнтир — близько 2,5 л чистої води на день. Для мене стабільний режим пиття став ще одним елементом системи та допомагає краще контролювати коливання ваги.
Фізика проти паніки: як я навчився сприймати коливання ваги
Робота за кермом, переїзди та нічні зміни — це постійне навантаження на організм.
Був показовий випадок: після важкої доби — близько 3 годин сну, логістика, рейс і робота в полі до пізньої ночі — я ліг спати тільки о 7-й ранку.
Після сну вага показала +300 г: 102,3 кг замість вчорашніх 102,0 кг.
Раніше це могло б викликати паніку. Зараз я вже розумію, що така зміна за добу не означає, що я раптом набрав 300 г жиру.
На вагу впливають сон, стрес, кількість води, сіль, вуглеводи, фізичне навантаження та багато інших факторів. Тому я дивлюся не на одну цифру, а на динаміку за декілька днів і тижнів.
Вже наступного дня вага знизилася і показала новий мінімум — 101,5 кг.
Саме регулярні вимірювання допомогли мені перестати реагувати на кожен окремий стрибок ваги.
А що з тренуваннями?
Силові тренування я почав вводити окремо, але через постійні відрядження їх довелося адаптувати під реальні умови.
Останні два тижні силові я тимчасово не виконую — просто фізично немає достатньо часу. І це теж частина мого нинішнього підходу: не намагатися будь-якою ціною впихнути тренування в графік, коли організм і так отримує значне навантаження від роботи та відряджень.
При цьому контроль харчування продовжується.
Для мене це важливий момент: відсутність тренувань протягом певного періоду не означає, що потрібно повністю зупиняти весь процес.
Коли графік дозволить, я планую повернути силові тренування та поступово готуватися до повноцінних занять у залі вже з тренером.
Мої особисті підсумки
Не чекати ідеальних умов. У моєму реальному житті їх просто не буває. Немає можливості тренуватися через графік — тримаю раціон. Немає змоги ідеально зважити страву в їдальні — рахую приблизно, але не кидаю облік.
Схуднення — це не голодування. Щоб скидати вагу, мені не потрібно урізати раціон до 1200 ккал. Свої 13,5 кг я скинув приблизно на 2200 ккал, при цьому намагаючись зберігати нормальну працездатність і сили.
Аналітика перемагає хаос. Графік ваги, щоденний облік харчування, контроль білка та води поступово перетворили для мене цей процес із «вгадаю / не вгадаю» на більш зрозумілу систему.
Зараз моя вага — 101,5 кг. Від стартових 115 кг це мінус 13,5 кг.
Попереду — перехід у двозначну категорію: до 99,9 кг залишилося 1,6 кг.
А далі — повернення до силових тренувань і поступовий перехід до повноцінного залу з тренером, коли завершиться період постійних відряджень.
Головний урок для мене — система працює, якщо їй просто не заважати.
І наостанок — до читачів
Якщо у вас вже є досвід у тренуваннях або ви помітили, що я десь припускаюся помилки чи щось можна зробити краще — обов’язково напишіть про це в коментарях. Я буду дуже вам вдячний за участь!
Останнє редагування: